1 Ağustos 2012 Çarşamba

MİTOLOJİ


Bu ay biraz farklı bir konuyla karşınızda olmak istedim. Mitoloji…

Mitoloji kelimesi, yunanca mythos ( masal - hikâye ) ve logos ( söz ) kelimesinden meydana gelmektedir. Çok eski zamanlarda yaşamış olan uygarlıkların inandıkları; perilerin, tanrıların, devlerin, kahramanların ve daha nicesinin anlatıldığı hikâyelerdir. Mitolojilerde geçen tüm hikâyeler hayal ürünü değildir. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda birçok mitin gerçek olduğu belgelerle saptanmıştır.
Sizlerle paylaşmak istediğim, klasik Yunan mitolojisinde günebakan çiçeğinin ilginç hikâyesi.


 


Apollon (Latince: Apollo) mitolojide; sanatın, ateşin, şiirin, okun, hekimliğin, gerçeğin, güneşin ve daha birçok şeyin tanrısı olduğuna inanılır. Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Ayrıca adı değişmeden, Roma mitolojisine geçen tek tanrıdır. Altından bir lir (Arp ailesinden, tarihi M.Ö. 9. Yüzyıla kadar giden telli, antik bir çalgı.) çalar.


Günlerden bir gün Apollon, ormanda gezerken güzeller güzeli bir peri kızına rastlar. Çapkın bir tanrı olan Apollon bu peri kızına âşık olur. Her gün onu takip eder. Liriyle ona müzikler çalar. En sonunda güzel peri kızını kendisine âşık eder. Peri kızının gözleri ondan başkasını görmemektedir. Beraber hoşça vakit geçirirler. Her gün bir sonraki günün doğuşunu bekler peri kızı. Öyle bir gün gelir ki; Apollon peri kızından sıkılır ve kendisinden ayrılmak istediğini söyler. Peri kızı adeta yıkılmıştır. Gözyaşlarına boğulur. Hızlıca koşarak Apollon’un yanından uzaklaşır. Kendini okyanusun serin sularına bırakır ve boğularak can verir. Öldüğünde Zeus’un karşısına çıkar. Zeus: “Kendini Apollon için feda ettin. O’nu bu kadar çok mu seviyorsun?“der. Peri kızı hiç tereddüt etmeden “Yeryüzüne tekrar insem yine O’na âşık olurdum.“ der. Zeus bu duydukları karşında etkilenir ve bir karar verir.“Seni yeryüzüne günebakan çiçeği olarak geri gönderiyorum. Apollon gökyüzünde belirdiğinde yüzün O’na dönük olsun ta ki gün batana kadar.“der. İşte o gün bugündür günebakan çiçeği güneşi takip eder. Güneş battığında ise; boynu bükülür.





Bu ve bunun gibi birçok mitolojik öyküyü Şefik Can’ın Klasik Yunan Mitolojisi kitabında bulabilirsiniz. İster inanın isterseniz yüzünüzde biraz tebessüm biraz şaşkınlık bırakan bir ifadeyle hoşça vakit geçirin.

Feza Oktay’dan Sevgilerle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder