26 Mayıs 2013 Pazar

YURTDIŞINDA YÜKSEK LİSANSIN ANAHTARI: GRE



Graduate Record Examinations, yani GRE, Amerika, Kanada ve daha bircok ülkede üniversitelerin oldukça önemsediği bir sınav. Amerika’da master ya da doktora yapmak istiyorsanız, GRE’den iyi bir sonuç almanız size birçok kapı açacaktır. Peki, GRE nasıl bir sınav? Yaklaşık 4 saat suren sınavın içeriği İngilizce sözel (Verbal Reasoning) ve sayısal (Quantitative Reasoning) testlerden ve iki kompozisyondan oluşuyor.

Sınav kompozisyonlarla başlıyor. İlk kompozisyon, yani issue essay, herhangi bir konuda sizin fikrinizi soruyor ve neden o fikirde olduğunuzu açıklamanızı istiyor. İkinci kompozisyon, argument essay, ise size sebep ve sonuçlarıyla bir argüman sunuyor ve bu argümanı analiz etmenizi istiyor. Her kompozisyon için 30 dakika sureniz var ve iyi bir kompozisyonun ortalama beş paragraf uzunluğunda olması bekleniyor.

Kompozisyonlardan sonra beş tane test çözüyorsunuz. Bunlar karışık sırada karşınıza çıkan sözel ve sayısal testlerden oluşuyor. Her sözel test 20 sorudan oluşuyor ve 30 dakika sürüyor. Sözel testlere hazırlanmanın en iyi yolu kelime ezberlemek, çünkü bu testler zengin bir kelime dağarcığı gerektiriyor. İki çeşit boşluk doldurma sorusu var. Birinde şıklar arasından boşluğa en uygun kelimeyi seçiyorsunuz. Bazı sorularda birden fazla boşluk da olabiliyor. İkinci çeşitte ise şıklar arasında boşluğu dolduran iki es anlamlı kelime bulunuyor ve bu iki kelimeyi doğru tespit etmeniz gerekiyor. Şıklarda bulunan kelimelerin nadir karşılaştığımız, zor kelimeler olduğunu akılda bulundurmakta fayda var. Sözel bolümdeki diğer soru tipleri ise okuduğunuzu anlama becerinizi ölçen paragraf ve parça soruları.

Sayısal testler 20ser sorudan oluşuyor ve her bir test 35 dakika sürüyor. Sayısal testlerde karşımıza çıkan matematik soruları bizim sistemimizle karsilastirildiginda oldukça basit. Türevler, integraller karşımıza çıkmadığı gibi ilkokulda çözdüğümüz işçi problemlerini bile görmek mümkün. Sınavda kullanmanız için hesap makinesi de mevcut. Yine de farklı soru tipleriyle ve İngilizce terimlerle aşina olmak vakit kazanmanızı sağlayacaktır. Her bolum arasında bir dakika ara ve sınavın ortasında on dakika ara verme hakkiniz var.

Bu genel GRE sınavı haricinde, kimi okullar başvurduğunuz bolüme ait konu testine de girmenizi istiyor. Konu testine 170 dakikalık ayrı bir oturumda giriyorsunuz. Örneğin, klinik psikoloji alanında master ya da doktora programlarına başvuracaksanız çoğu üniversite GRE Psikoloji sınavına da girmenizi isteyecektir. Eğer alanınız isletme ise başvurduğunuz okula bağlı olarak GRE yerine ya da GRE’ye ek olarak GMAT sınavına girmeniz beklenebilir.


Elinizden geldiği kadar çok kelime öğrenerek, okuma yaparak, matematik sorusu çözerek ve eski kompozisyon sorularını cevaplayarak sınava hazırlanabilirsiniz. Birden fazla markanın hazırlık kitaplarını edinip çözmeniz farklı farklı sorular ve kelimeler görmeniz açısından iyi olur. Ağırlık vermeniz gereken konular başvurduğunuz bölümle de alakalı; sözel bölümler sözel sonucunuza, sayısal bölümler sayısal sonucunuza daha fazla önem verebilir. Ayrıca, sınav çoğu test merkezinde bilgisayarda yapıldığı için bilgisayarda soru çözmeye alışmak faydalı olacaktır. Resmi internet sitesindeki deneme testlerini çözerek buna alışabilirsiniz.   (https://www.ets.org/gre/revised_general/prepare/) Sınava senede birkaç kez girme imkanınız olduğu gibi, eğer birkaç kez girdiyseniz üniversite başvurunuzda istediğiniz sonucu seçip gönderme şansınız da var. Bir kez girip kendinizi denemek ve heyecanınızı asmak yararlı olabilir. İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler için kolay bir sınav olmasa da iyi bir hazırlıkla ihtiyaç duyduğunuz sonuca ulaşabilirsiniz. Eğitimine yurt dışında devam etmeyi ve GRE’ye girmeyi düşünen arkadaşlara şimdiden başarılar…

Kayit olmak içinhttps://www.ets.org/gre/revised_general/register

İrem NUR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder