22 Mayıs 2012 Salı

NEDEN PSİKOLOJİ

Geçmişte, insanların sorunlarıyla mı ilgileneceksin aaaaa delirirsin inan ki.. gibi sözlerinden tutun tercih edilme sırasında en sonlarda yer alan bölüm olarak değerlendirilen psikoloji; geçmişten günümüze hayatımızın her anında fark ederek yada fark etmeyerek yer verdiğimiz bir bilim dalıdır. Bugünlere kıyasla geçmişte çok fazla ilgi görmeyen önemsenmeyen psikoloji son zamanlarda oldukça ilgi görmektedir. İnsanlar çocuklarına meslek tercihi yaptırırken psikolojiyi en sona yazdırırken şimdi böbürlenerek benim evladım psikoloji okuyor veya okuyacak diyebiliyorlar. Biz psikoloji öğrencileri olarak bu sonradan kazanılan ilgi ve alakanın sebebinin insanların artık fark etmeye başladıklarını ve bir anne çocuğunu yetiştirirken çok daha dikkatli olmak istediği için bu şekilde bir yönlenmenin olduğunu düşünüyoruz. Bunun gibi daha bir çok sebep bulunmaktadır.

Toplumumuz bilinç kazanma yolunda..Bu yüzden de ilgi büyük ve bunu gören yeni nesil psikoloji alanını tercih etmek istiyor. Kimisi insanlara yardım etmek istediği için bu alanı seçtiğini söylerken kimisi iyi bir akademisyen olma yolunda ilerlemesi gerektiğini daha fazla öğrenmek ve öğretmek istediğini dile getiriyor. Bazıları ise geleceğin mesleği olduğunu düşünerek gerek maddi gerek manevi olarak bu alanı seçmek istediklerini söylüyorlar. Bilime böyle bir ilgi olması veya böylesine bir bilinçlenme çabasının içine girilmesi tabi ki de harika bir şey fakat genel tercih ve istek yüzünden de kişi bu alana sürüklenebilir. Örneğin; sırf bu işte para var diye sırf geleceğin mesleği olacak diye ve doktor unvanına ulaşmak için veya buna benzer sebepler yüzünden tercih edilmesi gerekildiği düşünülebilir. Oysaki, mühim olan bu yolda ilerlerken hassas olunması gerektiğidir. En ufak bir hata büyük bir olumsuz sonuca yol açabilir. Dikkatli okumalı, doğru öğrenmeli ve uygulama esnasında ise geçerli olanı, doğru bilineni uygulamalıyız. En önemlisi ise işi uzmanından öğrenmeliyiz. Bu şekilde bir yol izlediğimizde önemli ilerlemeler elde ederiz amacımıza daha doğru bir şekilde ulaşabiliriz. Böylece hem kendimize hemde çevremize bir katkımız olabilir.

 Ve son olarak; psikoloji geniş bir bilim dalı olduğu için şunu belirtmek isteriz ki psikoloji ilgi, dikkat, özen, sabır isteyen ve doğru uygulandığında/anlaşıldığında olumlu sonuçları veya yanlış uygulandığında/anlaşıldığında olumsuz sonuçları ortaya çıkarabilen bir bilimdir.Kişi isterse psikolojiye sadece kendi için yada sadece çocuğu için veya psikolojiye bir meslek olarak yönelsin; bu tür yanlışlıkların, bilinçsiz veya istemsiz olayların, davranışların olmaması için her şeyden önce kişi kendine neden diye sorması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer kişi sorusunun cevabını bulabilirse izleyeceği yolda bir o kadar kaliteli ve geçerli olabilir.

                                     
                                             ..İ' F' T' E' K'den sevgilerle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder