1 Ekim 2012 Pazartesi

ŞİZOFRENİ BÖLÜM I


İnsanların merakla yaklaştıkları nasıl ve neden meydana geldiğini öğrenmek istedikleri bir hastalık ŞİZOFRENİ. Anlatımı kısa sürmeyen zorlu bir hastalık. Bu sebepten sizlere bir çırpıda anlatamayacağım. Bu ay ve önümüzdeki aylar içinde bölümler halinde sizlerle paylaşacağım.

Bölüm I:
 Şizofreni nedir?
Şizofreni, yeryüzündeki her yüz kişiden birini etkiliyor. Dünyada 60 milyon, Türkiye’de ise 600 bin şizofreni hastası bulunuyor.

Alevlenme ve yatışma dönemleriyle kendini gösteren kronik bir psikiyatrik hastalıktır. Şizofreni de migren ya da epilepsi gibi bir beyin hastalığı olmakla beraber gerek ortaya çıkmasında gerekse nasıl bir gidiş göstereceğinde çevresel, psikolojik ve sosyal etkenlerin de rolü vardır. Diğer psikiyatrik bozukluklara göre şizofreni kişinin mesleki ve sosyal işlevselliğinde daha ciddi kayıplara yol açabilmektedir. Genellikle 15-25 yaş arasında başlar, ne kadar erken başlarsa hasta üzerindeki hasarı o kadar fazla olur.Daha çok erkeklerde görülen hastalık sürekli ilaç kullanımı gerektirmektedir.
Şizofreni ne değildir?
Kişilik bölünmesi demek değildir. Şizofreni erken bunama demek değildir. Aşı ve ilaç yoluyla korunmanın mümkün olduğu bir hastalık değildir. Şizofreni farklı ya da zıt duygular taşımak demek değildir.
Kaynak: Ntvmsnbc, Pfizer Sağlık Bülteni Dergisi 2005, JANSSEN-CILAG a division of johnson & johnson


                                                                                                              Feza OKTAY

2 yorum:

  1. Şizofreninin beyin hastalığı olduğu konusunda çok kesin bir ifade kullandığınızı düşünüyorum . Bu kadar net konuşamayız bence bu konuda ...Çünkü yalnızca biyolojik bir hastalık değildir . Genel anlamda yazı bilgilendirici . '' Ne değildir ? ''
    kısmı da oldukça güzel . Teşekkürler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cansu; yorumun için çok teşekkür ederim.Bu kadar geç cevap verdiğim içinde özür dilerim.Sanırım şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki hem bir dönem görev aldığım bir kuruluştan edindiğim bilgilerle hemde araştırmalarım sonucu bu kadar kesin bir ifadeyle şizofreninin beyin hastalığı olduğunu yazdım.Yalnızca biolojik olmadığını ifade etmişsin.Genetik olarakta kaynaklandığı düşünülmekte ama en çok açıklama ve ifade şizofreninin biyolojik olduğu yönünde. İlgine teşekkür ederim. Feza OKTAY

      Sil