3 Ocak 2013 Perşembe

DİL GELİŞİMİ


Dil, insanı diğer varlıklardan ayıran bir iletişim ürünüdür. Dil gelişimi ise bir bireyin hayatında çok büyük rol oynamaktadır. Piaget'e göre dil, Dünyayı temsil eden semboller sistemidir. Dilin gelişim aşamaları; doğum öncesindeki gelişim, doğum sonrasındaki gelişim, bebeklik dönemindeki gelişim ve ilk çocukluktaki gelişim şeklinde başlar ve devam eder.

Çocukların dile karşı olan yakınlıkları oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Tüm kültürlerdeki çocukların hemen hemen hepsi ilk sözcüklerini 12-18 ay arasında söylemektedirler. Dört yaşına geldiklerinde ise çoğu cümle kurmaya başlarlar.

Dil gelişimi aşamasında öncelikle birinci aylarda iki veya üç heceli sesleri birbirinden ayırt ederler ve dile getirirler. Aynı zamanda bu dönemde diğer sesler ilgilerini çekebilir; duydukları sesin arayışına girebilirler. İkinci aylarında ise; bebeklerin ağlama sesleri farklılık göstermeye başlar. Hemen bunun akabinde ilerleyen aylara doğru Cıvıldama (Cooing), Heceleme (Babbling), Konuşmaya hazır olma ve ilk sözcükler eklenir.

Dil gelişimi her çocuk için çok önemlidir; bu aşamanın özellikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum ve dil gelişimi hakkında genel bir bilgi paylaşımı yaptıktan sonra asıl değinmek istediğim konulardan birisi de 2.dil öğrenme durumudur. Bir çok ailenin çocuğu için bu girişimde bulunduğuna kanaat getirdikten sonra şunlara değinmek istedim.


Öncellikle çocukların dil gelişimi özellikle 6-7 yaşa kadar çok hızlı geliştiği için en verimli zaman dilimi bu yaş aralığındadır. Bu yaş aralıklarında bazı uzmanlar 2-3 dil öğrenebileceklerini vurgulamışlardır ve bu yaşlar içerisinde gerek ana okullarından gerekse evde ki özel eğitimden aldığı bakıma çok özen göstermemiz gerekir. İyi bir bakıcı, iyi bir eğitmen ve güvenilir bir anaokulunda bunlar sağlanabilir. Bunlara önem verdiğimiz kadar bir o kadar da önem vermemiz gereken başka bir konu daha var. Çocuğun bu duruma hazır olması lazım çünkü aksi bir durumda çocuğun normal bir şekilde işleyen zihin ve dil gelişimi geri tepebilir ve elindeki en etkili olan iletişim aracı beyin ve dil fonksiyonlarına zarar verebilirsiniz.

İşte tam bu sırada iş ailelere düşüyor. Bebeklerimizin ve çocuklarımızın gelişim süreçlerindeki tüm bakım ihtiyaçlarını karşılamalıyız ki ileride başka bir sorunla karşılaşmayalım. Onlar için en doğru zaman için uzmanlardan yardım almalıyız. Uzmanlara da başvurmadan önce o kişiyi çok iyi şekilde araştırmanızı tavsiye ediyorum. Yanlış insanlarla yanlış hatalar yapmamak için lütfen dikkatli olalım. Bir çocuğun geleceği söz konusu ise biraz daha fazla hassasiyetten kimseye zarar gelmez diye düşünüyorum.


Ayrıca 2.dil için çocuğun en verimli zamanlarını da boşa harcamamanızı rica ediyorum. Birden fazla etkili öğrenme yöntemi bulunmaktadır; bunlardan birini bularak, uygulayarak veya teşvik ederek çocuğunuzun zamanının verimli geçmesini sağlayabilirsiniz. Hem bir çocuğun erken yaşta dil eğitimine başlaması sosyal yaşamanı olumlu etkilemesiyle eşdeğerdir.

Çocuğunuzun her zaman sağlıklı, bilinçli bir birey olmasını istiyorsanız; zamana, çevresine uyum sağlamasından yana iseniz veya hayata 1-0 önde başlamasını istiyorsanız.

Lütfen! Çocuğunuzun dil gelişimini önemseyiniz.

                                                                                              Elif DURUK & Tuba KARADUMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder