2 Kasım 2012 Cuma

REFLEKSOLOJİ

Ayaklar sadece sinirler yolu ile değil refleks yollarla ve vegetatif fonksiyonu olan bağlantılarla tüm vücutla etkileşim içindedirler. İlk uygulama alanları Ayurveda, tibet tıbbı ve akupunkturda görülmektedir. Bu masaj tekniğini İsa’nın doğumundan 100 sene önce maya kültürünü komplex bir diagnoz ve tedavi sistemi olarak kullanılmış ve refleksoloji tedavisine baz oluşturmuş. 1983 yılında H.H.F. çtzgerald (KBB Doktoru) ve Eunice D.Ingham Stoptel (masör) resimleri deşifre etmişleridir. Head‘ın zonları yayınlamasından sonra Fitzgerald bu fikirleri genel hale getirmiştir. Fitzgerald vücudun herhangi bir bölgesine verilen uyarıyı aynı etki dahilinde gövdenin diğer bölümlerinde de kendini göstermekte olduğunu tespit etmiştir. Bu bölgeleri deri üzerine yansıtmıştır. Vücudu 10 boylama bölmüştür. Omurga merkezi temsil eder. Her bir taraf 5 boylamda temsil edilmiştir. Bu zonlar(noktalar) üzerine basınç, sıcaklık uygulanırsa tüm bu zon üzerinde bulunan organlar stimüle edilir. Fitzgerald böylece sadece sinir reflekslerinin yanında, lenf ve dolaşım sisteminde organlar arası elektromanyetik bağlantılar olduğunu ileri sürmüştür. Bu batı tıbbında kanıtlanması oldukça zor olduğu gibi kabul görmemektedir. Fakat bu zonların mevcut olduğu uygulamalarda görülmüştür.

                         
Refleksoloji, günümüzde destekleyici ya da tamamlayıcı tedavi dediğimiz tedavilerin başında yer alır.

Refleksoloji sinir noktalarını belirli tekniklerle uyarmanın ortaya elektrokimyasal mesajları çıkardığını bununda nöronların yardımı ile ilgili organı uyardığını savunur. Bu sinir noktaları El kulak Baş ve ayaklarda uygulanır, sebebi ise en çok sinir uçları ve baglantıları burada bulunmaktadır. bunun yanı sıra vucudun her yerine refleksoloji uygulanır. sadece ele yada ayağa uygulanan refleksoloji kesinlikle çözüm değildir.
Reflekoloji, Amerika’daki engelliler üzerinde özellikle otistik ve spastik engelli çocuklar ile felçli hastalar olmak üzere birçok engel grubunda ciddi gelişmelerin ortaya çıkması sebep olmuştur.
Ayak, el, kulak ve baş refleksolojisi belli noktaların manuel uyarılarak vücuttaki sinirlerin ve kan dolaşımının uyarılması sonucu etken kas sistemini harekete geçirmesidir. En yaygın uygulanan ise ayak refleksolojisidir. Stres belkide günümüz insanlarının karşılaştığı en temel sorundur. Bu sorunun sinir sistemimiz üzerindeki etkisi son yıllarda yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olup günlük hayatta yaşadığımız birçok sorun buna dayalıdır. Stres kan dolaşımını yavaşlatır refleksoloji ise kan dolaşımını hızlandırarak vücudun besin almasını ve toksin atımını hızlandırır. Refleksoloji yaptıranların bağışıklık sistemlerinin daha iyi çalıştığı özellikle kışın yaşanılan soğuk algınlığı ve grip tarzı hastalıklara daha dirençli oldukları araştırmalarla ve yaptığımız çalışmalarla sabittir. Düzenli refleksoloji yaptıran hastalarımızın bu tip deneyimlerini bize aktarmaları bizim için sürpriz değildir. Aslında bu arada bir başka yorumuda refleksolojiyi tanımlarken anlatmakta fayda var. Enerjinin bloke olduğunu temelde de hastalıkların bu sebeple çıktığını söyleyen yorumlarda tıpkı tıkalı bir kanalın açılıp normal seyrine kavuşan bir kanal gibi anlatan bir yorum.
Refleksoloji uygulamasından sağlıklı olduğunu düşünen insanlarda vücutlarının daha iyi çalışması için yararlanıyorlardır.

Refleksoloji Ayak Haritası

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

  • Refleksolojinin dikkat eksikliğine iyi geldiğini algılama, hafıza ve öğrenmeyi kolaylaştırdığını biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Yurtdışında engel gruplarının rehabilitasyonunda refleksolojien destek alarak faydalanıldığını biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Ağrı kesici etkisi olduğunu biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Kan ve lenf dolaşımını düzenlediğini biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Hücrelerin iyi şekilde beslenmesini sağladığını biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyor musunuz
  • Refleksolojinin Stresi azaltmada başarılı etkiye sahip olduğunu biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Vücut organlarının iyi çalışmasını sağladığını biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olduğunu biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Ameliyat sonrası vücudun toparlamasına yardımcı olduğunu biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Kaslar ve tendonlardaki spazmı azaltacağını biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğunu biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Hastalık sonrası vücutta toplanan ödemin atılmasına yardımcı olduğunu biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Hareketsiz yaşam tarzı olan kişilerde olumlu etkiye sahip olduğunu biliyor musunuz?
  • Refleksolojinin Yağ ve ter bezlerini aktifleştirerek cildin nemlenmesini sağladığını biliyor musunuz?
                                                                                             ..Kevser APARI..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder