5 Mart 2013 Salı

ÇOÇUKLAR için KUM'da OYUN TERAPİSİ

Kum'da Oyun terapisi; Hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kum terapisinde kullanılan minyatürler desteklemektedir; çocuğumuz ona sunulan yüzlerce minyatürden istediklerini seçerek kumda tüm iç ve dış dünyasını bize sunar; kum terapisi seanslarında onu yalnızca tanımakla kalmayıp dünyasında yaşanan duygusal ve davranışsal problemlerini  tanır, tedavi etme sürecine başlarız. 
Klinik alanlardaki kullanımları dışında okullarda,aile danışma merkezlerinde  bireysel danışma sürecinde özellikle kendisini sözel olarak ifade edemeyen çocuklarda kum oyunu terapisi oldukça etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Oyun ve oyuncaklar yolu ile kendini ifade eden çocuklarla aynı dili kullanarak iyileştirici etkisini ortaya koymayı amaçlar. Carol ve Byron, her oyuncağın çocuklar için farklı anlamlar taşıdığını tespit etmiştir. Çalışmalar sırasında yaptıkları oyuncak seçimi ve bu oyuncaklar ile oynama şekilleri yaşadıkları sorunun ortaya çıkmasında ve çözülmesinde büyük rol oynar. Örneğin tabancayla oynayan bir çocuk öfkesini ifade etmeye çalışıyor olabilir ya oyuncaklar ile kale, şato yapan bir çocuk yüksek ihtimalle kendini güvende hissetmiyordur ve güvenli bir alana ihtiyaç duyuyordur. Arabalarla oynayan bir çocuk tehlikeli bir yerden uzaklaşmaya çalışıyor ya da maceracı ruhunu ortaya koyuyor olabilir. Evcil hayvan oyuncakları genellikle aile, ilişki, korunma gibi anlamlar taşır.
AMA
Dikkat edilmesi gereken hiçbir oyuncağın kesin bir anlamının olmamasıdır. Çocuğun nasıl bir ruh hali ile oynadığı oyuncakların ve kurulan oyunların anlamını değiştirir. Çocuğun nasıl bir dönemde olduğunu akıldan çıkartmamak gerekir.

 Peki ne zaman aileler oyun terapisine ihtiyaçları olduğunu anlayacaklar? 
Ailenin çocuğa vermeye çalıştığı disiplin çocuğun davranışlarına yansımıyor ve aile kendini çaresiz vebunalmış hissediyorsa o zaman yardım alınabilir. Çocuğun davranışının yaşanan bir olay karşısında ani değişmesi, çocuğu ailenin başından beri ” zor çocuk” olarak değerlendirmesi, kimi zaman zor bir hamilelik ya da doğumdan kaynaklanan sorunların etkisinin çocukta hissedilmesi..
Kısacası çocuğunuzun dünyasını anlamaya çalışmada en büyük yardımcı terapi şekli diyebiliriz. 
Ayrıca,bu yöntemin en güzel yanlarından bir tanesi yaş sınırlamasının olmaması ve aile danışmanlığı terapisinde de çiftlere uygulanabilmesidir. 

 İLGİLENENLER İÇİN:
Kum'da Oyun Terapisi PSİKOLOJİK TESTLER DERNEĞİ'nde uygulanmaktadır.
İletişim için: 0533 777 51 84 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
                                                                                                          ..Kevser APARI..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder