5 Mart 2013 Salı

TABİATTAN GELEN MUCİZE

Unutmayın bunlar ufak bilgiler, sağlık sorunlarınız için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


AYVA YAPRAĞI

Latince Adı: Cydonia oblonga Miller
Familyası: Rosaceae
Tanımı: 5-6 metre yüksekliğinde, Mayıs-Haziran aylarında beyaz ve pembe çiçekler açan bir meyve ağacıdır. Yaprakları kurutularak kullanılır.
Yetiştiği Yer: Bütün Anadolu’da özellikle batı bölgelerinde daha fazla olmak üzere yetiştirilir.
Kullanımı: Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde annelerin sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir. Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır. Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da yapraklarının kaynatılıp suyu ile gargara yapılabilir. Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirir ve uykusuzluğa iyi gelir. Bel gevşekliğinde, ateşte pişirilip yenir. Kalp çarpıntısında, çiçekleri kaynatılıp suyu içilir. Basurda, yaprakları kaynatılıp içilir. Ayva yaprakları kaynatılıp banyo yapılırsa, sinirleri teskin eder. Suda pişirilip yenir ve suyu içilirse ses kısıklığına iyi gelir. Bağırsak gazını ve ağız kokusunu gidermede etkendir. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirici özelliktedir ve incebağırsak iltihabını giderir.

Psk. Feza OKTAY 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder