5 Mart 2013 Salı

ŞİZOFRENİ BÖLÜM V

Çok ders çalışmak, okumak şizofreniye neden olur mu?
Olmaz ancak bazı durumlarda nedenle sonuç birbirine karışabilmektedir. Kişi hastalığın özellikle erken dönemlerinde dış dünyadan uzaklaşırken belirli bir konuya aşırı zaman ayırabilir. Felsefi ya da dini kitaplar, ibadet, aşırı spor, aşırı ders çalışmak, banyo yapmak gibi. Ancak bunlar hastalığın nedeni değil, şizofreninin gidişi sırasında ortaya çıkan durumlardır.
Fazla mastürbasyon yapmak şizofreniye yol açar mı?
Açmaz. Ancak yukarıda belirtildiği gibi kişinin dış dünyaya ilgisi azaldıkça cinsel doyum için de çevresindeki kişilere ilgisini yöneltemeyecektir. Kendi bedenindeki değişikliklerle aşırı ilgilenme ( sürekli aynayla yüzünü incelemek gibi) ya da fazla mastürbasyon yapma bu sürecin sonudur. Hastalığın nedeni değildir.

Şizofreninin sebebi nedir?
Hastalığa yol açan tek bir neden yoktur. Hastalığın farklı tiplerinde farklı nedenlerin ağırlıklı rol oynadığı söylenilebilir. Ayrıca şizofreni hastalarının beyninde saptanan değişikliklerin hastalığın nedeni mi,  sonucu mu olduğu da tartışmalıdır. Çocuklukta, harta anne karnındayken beynin normal gelişmesinden sorumlu genlerin görevini yapamamasının o kişiyi ileride şizofreniye yatkın olduğu düşünülmektedir. Bu genlerin etkisini olumsuz yönde etkileyen pek çok durum hastalığa da yatkınlık sağlıyor denebilir. Örneğin hamilelikte ciddi beslenme bozukluğuna ya da viral enfeksiyonlara maruz kalma, baba yaşlının ileri olması nedeniyle oluşabilen kromozom bozuklukları hastalık riskini arttırmaktadır. Ancak bu tür risk etkenlerine sahip olanların da çok azında sonradan şizofreni görülmektedir.

Kaynak:  JANSSEN-CILAG a division of Johnson &johnson


Psk. Feza OKTAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder