5 Mart 2013 Salı

GÜVEN YADA GÜVENSİZLİK

Psikoloji eğitimi aldığım sürece bin bir türlü kuramcı ve kuramlarla tanıştım. Bunların içinde en çok ilgimi çeken Erik Erikson'un insanın sekiz evresi kuramıydı.



Erik Erikson (1902-1994), ego psikolojisinin en önde gelen kişileri arasında yer almaktadır. Erikson, Freud’un psikoseksüel gelişim olarak tanımladığı ve cinsel gelişmeyi temel alarak hazırladığı gelişimi, psikososyal kuram adı altında yeniden incelemiş, bu gelişimi insanın sekiz evresi olarak ele almıştır. Her evrede benliğin karşılaştığı bir olumlu benlik, bir de bunun karşıtını belirtmiştir.




8 evreden 1. evresi olan Güven yada Güvensizliktir. Bu evre bebeklik döneminin 0-1 yaş arası oluşumunu gerçekleştirir. Freud'a göre de bu dönem oral dönemin karşılığıdır. Çocuğun bu dönemde ilişki kurduğu en önemli kişi anne veya anne yerine geçen kişidir. Eğer bebek bu dönemde anne ve bebek ilişkisinde süreklilik ve tutarlılık sağlayabilirse, çocuk annenin kendisini seveceğinden ve terk etmeyeceğinden emin olma duygusuyla gelişir; yani  bebekte güven duygusunun temeli oluşturulmuş olur. Eğer bu dönemde aksi durum gerçekleşirse o zaman temelde oluşan bir güvensizlik meydana gelmiş olur ki bu da bebeğin gelişimindeki tehlikeli bir durumdur.



Anne ve bebek arasındaki bu güven duygusunun gelişmesi için bebeklerimizi büyütürken onlarla kaliteli ve sağlıklı zaman geçirmeye dikkat edelim. Bebektir veya çocuktur ne de olsa anlamaz demeyelim; onların bizden daha iyi hissettiklerini, unutmayalım. İhtiyaçları olan bir anne ve güven duygusudur; bu duyguyu zamanında bebeklerimiz de geliştirmeli, beklentilerini karşılamalıyız. İleride sağlıklı bir birey yetiştirmenin en önemli aşamalarından biri de güven duygusundan geçmektedir. Bebeklerinizle kaliteli zaman geçirmenizi dilerim.
                                                                                                                    Elif DURUK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder