22 Haziran 2012 Cuma

BABA-KIZ İLİŞKİSİ




                                        Baba-Kız İlişkisi


Kız çocuğunun babası ile olan ilişki, çocuğun hem oluşacak olan karakter yapısını hem de ileride erkekler ile kuracağı ilişki biçimini belirler dememiz mümkündür. Özellikle Ödipal Dönem ( 2,5-3, 5-6 yaş) içerisinde dikkatli olmak tutarlı ve doğru tavırları sergilemek hem evlilik hem de ilerideki cinsel kimliğinin sağlam oluşması için dikkatli olunması gerekilen en önemli ilk evredir.

Bu evre için çocuğun karşı cins de olan ebeveyne yakınlık duyması da diyebiliriz. Bu evrede yaşanan çatışmalar, karşıtlıklar ve baskılar çocuğun oluşmakta olan karakter yapısında ileriki hayatında karşı cinse duyacağı zaaf vb. durumlara yol açması kaçınılmaz olmaktadır.

Ödipal dönem içerisinde kız çocuğu anneyi rakip olarak görebilir ve erkek çocuğa nazaran kız çocuğu için daha acımasız ve kötü diyebiliriz. Sebebi ise annenin ilk sevgi objesi olmasıdır. Eğer özdeşim kurulamaz da çatışmalar, karşıtlıklar vb. durumlar yaşanırsa çocuk için anksiyete (kaygı) kaçınılmaz bir son olabilir. Burada annenin çoçuğu ile ilgili olması, çocuğunda anne ile özdeşim kurduğu olumlu bir gelişim süreci yaşatılmalıdır. Babanın ise bazı aktivitelerde kızına eşlik etmesi ve paylaşımlarını arttırması olabilecek en basit ve sağlıklı yöntem diyebiliriz. Bu evre ancak sağlıklı ruh yapısına sahip bir anne ile mümkün olabilir.

                                                         T’den Sevgilerle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder